U bevindt zich hier: nieuws
Vlaamse Atletiekliga officiële site  
Verplichte aanmelding bij wedstrijden voor Juniores, Seniores en Masters
Alvorense deze atleten (Jun-Sen-Mas) zich opstellen achter de startlijn, zullen zij zich vanaf nu eerst moeten aanmelden op het wedstrijdsecretariaat. (© Luc VAN DE VREKEN)
 

31/01/13 (Brussel) - Het nieuwe Antidopingdecreet heeft gevolgen voor de deelnemers aan de atletiekwedstrijden. Die nieuwe reglementering is ook al van toepassing bij de provinciale veldloopkampioenschappen van volgend weekend.


Op basis van het nieuwe Antidopingdecreet, Art 12.3°, zal elke wedstrijdorganisator voortaan over een deelnemerslijst moeten beschikken met identificatiegegevens van de atleten die deelnemen aan de wedstrijd.
Daarom dienen alle Juniores, Seniores en Masters zich voortaan steeds aan te melden bij het secretariaat van de wedstrijd.
 
Daarnaast dient elke atleet in deze categorieën steeds in het bezit te zijn van een identificatiebewijs (bv. identiteitskaart) of dient hij/zij dit document binnen het uur te kunnen voorleggen in functie van een dopingcontrole.
 
Deze maatregel wordt meteen ingevoerd.

Wat zijn identificatiegegevens ?
Er wordt gevraagd om een GSM nummer op te geven zodat de atleet, indien nodig, meteen kan gecontacteerd worden.

Op basis van Art.48 van het Antidopingdecreet mogen deze persoonsgegevens verzameld worden. Ze worden nadien bij het scheidsrechterverslag gevoegd, doorgestuurd naar de federatie en daar vernietigd.

Wat is het doel van het doorgeven van identificatiegegevens ?
Men stelt vast dat al te vaak atleten bij een wedstrijd verdwijnen indien ze zien dat er dopingcontrole komt opdagen. Die atleten wil men zo snel mogelijk kunnen contacteren, liefst aan de hand van een beschikbaar GSM nummer.
 
Wat indien een atleet weigert om identificatiegegevens te geven ?
Een atleet die onvindbaar is en niet kan gecontacteerd worden, riskeert een sanctie voor een geweigerde controle, waar een schorsing tot 2 jaar tegenover kan staan.

In het belang van de atleten is het dus noodzakelijk om te voldoen aan deze decretale verplichting.
 
Voor de indoor- en de outdoorwedstrijden, waar atleten zich steeds dienen aan te melden, geldt dezelfde maatregel.

Voor vragen of verdere informatie kan men terecht bij Paula Vanhoovels, 02/474 72 22 – paula@val.be

 
VAL-secretariaat
 
+ Terug naar vorige pagina


 
 
 

© Vlaamse Atletiekliga v.z.w.
tel 02 47 47 220;
K. Boudewijnstadion, Marathonlaan 119 C; 1020 Brussel