U bevindt zich hier: sport - talentdetectie en -ontwikkeling - Ethias-Jeugdproject - Talentdetectie - TD club
Talentdetectie
Talentdetectie op clubniveau


Niveau 1: Talentdetectie op clubniveau: 

Op het eerste niveau zijn de clubs vrij om hun talentdetectie in te vullen. Belangrijk is dat de club onder alle jeugdleden (ook eventuele niet-aangesloten kinderen) zoekt naar atleten met potentieel. Zij kunnen dit doen door een overleg met de jeugdcoördinator(en) en de trainers, een meerkamp/clubkampioenschap te organiseren, een testbatterij af te nemen,...

Om de clubs hierbij te ondersteunen biedt de Vlaamse Atletiekliga 5 clubtesten met referentiewaarden aan zodat de trainers de resultaten van hun atleten kunnen vergelijken met een objectieve norm.

Deze testbatterij bestaat uit de volgende algemeen aanvaarde basistesten:

  • 30m sprint uit staande start
  • Staande vertesprong
  • Medecinebalstoten met beide handen
  • Tennisbalwerpen uit ridderstand
  • 6' loop

Op basis van deze testen krijgen de trainers en de jeugdcoördinator(en) een goed beeld van de jeugdatleten van hun club. Deze testen kunnen ook elk jaar herhaald worden om de individuele progressie van de atleten te kunnen opvolgen.

Deze gegevens aangevuld met de eigen ervaringen van de trainer met de atleet op vlak van motivatie, inzet, leergierigheid, coördinatie, snelheid van nieuwe zaken aanleren, vormen de basis voor een selectie voor de provinciale talentendag, die door de eigen club gebeurt.

De resultaten van de clubtesten mogen doorgestuurd worden naar owen@val.be.Klik hier voor de handleiding van de clubtesten
"Verzekert de atletiektoekomst"

 
 
 

© Vlaamse Atletiekliga v.z.w.
tel 02 47 47 220;
K. Boudewijnstadion, Marathonlaan 119 C; 1020 Brussel