U bevindt zich hier: topsport - elitewerking / stages - HPC
Elitewerking
High Performance Centre

HIGH PERFORMANCE CENTRE EXPLOSIVE GENT 2014-2015

Het uitgangspunt voor de verdere uitbouw van het High Performance Centre te Gent voor de explosieve disciplines is het creëren van een meerwaarde voor onze beste atleten. Deze meerwaarde kan individueel voor elke atleet/trainer verschillend zijn naargelang de behoefte maar het is de atleet/trainer die hierin de vrije keuze heeft.
Wie meent dat zijn of haar situatie momenteel optimaal is doet uiteraard gewoon verder zoals hij of zij bezig is en kan deze informatie gewoon beschouwen als documentatie.

DOELGROEP (je dient zelf als atleet na te gaan of je tot één van de categorieën behoort)

  1. alle eliteatleten van de explosieve disciplines vanaf junior (loopnummers tot 400m en kampnummers) op de recentste lijst zoals gepubliceerd op de website van de VAL > eliteatleten 2015
  2. atleten van nationaal niveau (top 5 sprintnummers A.C. en top 3 kampnummers outdoor 2014 en indoor 2014) > HPC lijst 2014-2015 
  3. geselecteerde atleten die vroeger aan de Topsportschool Gent studeerden en die door hun prestaties en gedrevenheid nog in de doelgroep worden opgenomen: beslissing door HPC-coördinator na vraag via mail > klik hier
  4. atleten van andere disciplines (vanaf 800m) voorkomend op de elitelijsten van de VAL voor wie het nuttig kan zijn gebruik te maken van de aangeboden faciliteiten bestemd voor de explosieve disciplines : deze groep enkel op individuele aanvraag > klik hier
  5. trainers van voornoemde atleten
  6. Atleten die na het indoorseizoen 2015 een prestatie geleverd hebben beantwoordend aan de bovenstaande voorwaarden om tot de doelgroep te behoren kunnen een mailtje sturen naar Patrick HIMSCHOOT > klik hier voor opname tot de HPC-lijst na dit indoorseizoen indien zij dat wensen.

DOELSTELLING

voor voornoemde atleten via het HPC een aanbod te creëren waarop vrijblijvend en in afspraak een beroep kan gedaan worden om te helpen bij de trainingsbegeleiding, medisch/paramedische begeleiding, wetenschappelijke begeleiding, specifieke testen.

AANBOD

A. ACCOMMODATIE
Indoor/outdoor atletiekpiste + oefenpiste, powerzaal met o.a. vibratieplateau, indoorwerpersnet, ijsbad, sporthotel

B. TRAINING
Systeem:

  1. training zelf vrij
  2. training met accent op snelheid via begeleiding HPC indien passend in de eigen planning (voorafgaand overleg is noodzakelijk voor de praktische regeling) of krachttraining op bepaalde weekdagen (maandag en woensdag)

Vaste uren voor begeleiding via HPC van snelheids- en/of krachttraining van atleten van de explosieve disciplines
Tijdens deze uren kan de atleet van de explosieve disciplines met of zonder zijn persoonlijke trainer volgens vrije keuze van voornoemd systeem (1 of 2) trainen op volgende uren:
        -  maandag van 10u tot 12u (kracht)
        -  dinsdag van 10u tot 12u
        -  woensdag van 10u tot 12u (kracht)
        -  donderdag van 10u tot 12u
        -  vrijdag van 10u tot 12u

Atleten van andere disciplines (vanaf 800m) voorkomend op de elitelijsten van de VAL kunnen een eigen schema met of zonder de persoonlijke trainer afwerken.

Het gebruik van de trainingsaccommodatie is gratis voor de doelgroep tijdens deze uren.

Uiteraard kan ook op andere vrije en beschikbare uren gratis getraind worden door de op de HPC-lijst voorkomende atleten op eigen initiatief en op eigen schema zonder of met persoonlijke trainer.
Anderzijds kunnen de vaste uren ook gebruikt worden door de atleten die bvb. in sommige periodes 2x/daags trainen en zo ook voor hun eerste training iemand in de buurt hebben (hetzij medeatleten, hetzij een trainer die het verloop van de training in het oog houdt en helpt waar nodig.)

Periode:
november/maart topsporthal: piste of powerzaal
april/juni piste Blaarmeersen of topsporthal of powerzaal
juli/augustus: geen vaste uren in volle competitieperiode: enkel in afspraak en overleg met HPC.

Wanneer een atlete/atleet wenst gebruik te maken van deze trainingsfaciliteiten volstaat een mailtje naar Patrick Himschoot (< klik hier).

C. TESTEN
Het testen van de explosieve krachtseigenschappen kan nuttige informatie voor de atleet en trainer opleveren waarbij vooral de krachttraining op basis van gemeten gegevens kan geoptimaliseerd worden. Met behulp van de micro-muscle lab kan voor een aantal belangrijke basisoefeningen van de krachttraining (bvb.squat,bankduwen, leg press e.a.) de “optimal load” of de optimale belasting bepaald worden voor elk individu wat betreft o.a. snelkracht.

MicroMuscleLab-Power

D. OVERLEGPLATFORM TRAINERS VAN DOELGROEP
Bespreking van toptrainingsitems onder de trainers van de doelgroep. Voor trainers van eliteatleten zal geregeld een bijeenkomst georganiseerd worden door Owen Malone (VAL).

E. PARAMEDISCH/MEDISCHE BEGELEIDING
Op aanvraag

Aan iedere atleet en trainer een succesrijk seizoen toegewenst!

Patrick Himschoot  
(coördinator HPC)

 
 
 

© Vlaamse Atletiekliga v.z.w.
tel 02 47 47 220;
K. Boudewijnstadion, Marathonlaan 119 C; 1020 Brussel